Freitag, 23. April 2010

Criza de credibilitate a bisericii catolice din Germania

Legea bisericii romano-caltolice prevede pentru demisia unui episcop trei situaţii de fapt: împlinirea vârstei de 75 de ani, boală grea sau motive serioase care duc la împlinirea nesatisfăcătoare a funcţiei bisericeşti. Cererea de demisie poate fi aprobată sau respinsă doar de papa din Roma. De regulă, Vaticanul decide destul de repede, dar o perioadă precisă nu este prevăzută în lege.

Săptămâna aceasta Walter Mixa, episcop de Augsburg şi episcop militar, şi-a înaintat demisia. Duminica aceasta va împlini vârsta de 69 de ani şi ştiri despre o boală grea nu sunt transportate de mass-media din Germania. Rămâne deci ultimul motiv pentru retragerea sa din funcţia bisericească. Într-adevăr: episcopul este învinuit de mai mulţi cetăţeni de a fi aplicat măsuri de violenţă fizică împotriva lor, pe cînd era preot în orăşelul bavarez Schrobenhausen. Palmele le-a dat cu mulţi ani în urmă, într-un timp când o palmă mai făcea parte din metodele uzuale de educaţie.

La început, ştirile despre episcopul Mixa se înşiruiau doar într-un lanţ de dezvăluiri a unor fapte de abuz sexual şi violenţă corporală, practicate de educatori şi educatoare în diferite internate şi şcoli bisericeşti. Seria de dezvăluiri şocante a început deja în ianuarie, atingând acum un punct culminant.

Episcopul Walter Mixa a făcut marea greşeală de a tăgădui palmele date. Cu cât omul a minţit mai mult cu atât mai înverşunaţi s-au destăinuit ziarelor tot mai mulţi afectaţi de metodele lui de educaţie. Efectul a fost catastrofal. Numai în oraşul Augsburg 600 de persoane şi-au declarat ieşirea din biserică. Alois Glück, preşedintele Comitetului Central ai Catolicilor Germani, vorbeşte chiar despre "cea mai mare criză a bisericii catolice de la începuturile ei".


Îmi aduc aminte de fiţuica cu care mergeam la prima mea spovedanie. Acolo era notat şi păcatul "am minţit". Şi mai ştiu că deja atunci, ca puşti de nouă, zece ani, - abia ştiam să citim - făceam haz de faptul că acest păcat era ultimul pe lista noastră. Doar însemna că tot ce şopteam până atunci în urechea duhovnicului, dincolo de peretele perforat al scaunului spovedaniei, era o singură mare minciune. Şi cum "Lügen haben kurze Beine", adică minciunile au picioare scurte, pentru foarte mulţi credincioşi catolici din Germania turnurile bisericilor au început să se clatine îngrijorător.

(Foto: Anton Potche)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen