Mittwoch, 23. Juni 2010

Ziua Dunării

În regiunile străbătute de Dunăre trăiesc aproximativ 80 de milioane de oameni. Fluviul cu o lungime de 2.875 km curge prin 18 ţări şi prezintă una din cele mai importante artere de viaţă din Europa. De aceea merită să fie protejat, îngrijit şi păstrat în condiţiile ecologice cele mai bune pentru generaţiile viitoare.


Din anul 1994 se sărbătoreşte în multe state europene aşa numita "Danube Day", adică "Ziua Dunării". Au loc concerte, se organizează vernisaje de expoziţii de artă dar şi tematic legate de Dunăre, au loc competiţii sportive, se fac excursii pe teme ecologice etc, etc.
Dunărea la Ingolstadt / Bavaria
Fotografie: Annton Delagiarmata

Între oraşele germane Neuburg şi Ingolstadt se întinde o zonă imensă de păduri cu caracter virgin. Dunărea curge de obicei liniştită prin această regiune şi cînd fluxul creşte se mai întinde şi prin păduri, menajând astfel oraşul Ingolstadt (foto), cu ai săi aproape 130.000 de locuitori, de inundaţii mari, cum se întâmplase în 1999.

La 29 iunie 1994 a fost dată publicităţii la Sofia "Convenţia pentru Protecţia Dunării". Până acum a fost semnată de 14 state, printre care şi România. "Danube Day" se ţine anual la 29 iunie şi ziua are bineînţeles şi un aspect politic. În această zi ministrul mediului înconjurător al landului Bayern, Markus Söder (CSU), va înaugura proiectul în stadiul de finalizare "Dinamizarea zonei pădurene de-a lungul Dunării între Neuburg şi Ingolstadt".

Grija noastră pentru o Dunăre sănătoasă trebuie să fie una permanentă, din Pădurea Neagră până în Delta Dunării.


Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen