Donnerstag, 17. März 2011

Cancelarul german despre situaţia actuală din Japonia

Angela Merckel a ţinut astăzi o declaraţie guvernamentală în care s-a referit la situaţia din Japonia şi la problema energiei nucleare din Germania. Cancelarul a calificat evenimentele din Japonia drept apocaliptice, spunând că "nu avem dreptul să ne întoarcem la ordinea de zi".

Urmările politice ale evenimentelor japoneze trebuie să fie "o renunţare dreptată la energia atomică". Securitatea populaţiei trebuie să aibă prioritate în faţa aspectelor economice. În cadrul unui moratoriu de trei luni, şapte reactoare germane vor fi oprite pentru o inspecţie după ultimele cunoştinţe ştiinţifice.

Opoziţia din Bundestag a atacat guvernul pentru legea de prelungire a funcţionării unor reactoare mai vechi, de anul trecut. Socialdemocratul Sigmar Gabriel, preşedintele celui mai mare partid de opoziţie, a cerut ca parlamentul şi nu guvernul să decidă asupra termenului de ieşire din folosirea energiei nucleare.

Ceea ce mi se pare intersant, este şi faptul că atât Merckel (azi) cât şi Gabriel (ieri într-un interviu) cer o strategie europeană pentru renunţarea la energia nucleară. Poate că în România nu se recepţionează aceste apeluri chiar cu simpatie. Joseph Croitoru scrie în FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG de azi că experţii români se bazează pe faptul că centrala atomică de la Cernavodă ar fi construită pentru a rezista unui cutremur cu o putere de 8 pe scara Richter. Dar ce se întâmplă la un cutremur mai mare? Seismologi vorbesc de posibilitatea unui cutremuri de puterea 7 în regiunea Cernavodă. 8 - 7 = doar 1. Să ferească Dumnezeu!
Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen