Dienstag, 11. Dezember 2012

Muzică de coarde la piaţa Copilul Isus din Ingolstadt / Bavaria


Este greu de imaginat un oraş german fără o piaţă de Crăciun, oricât de mică ar fi ea. Oraşul bavarez Ingolstadt organizează anual chiar pe malul Dunării piaţa de Copilul Isus. Este de fapt una din cele mai vechi pieţe de Crăciun din Germania.

În anul 1570 ducele Albrecht al V-lea a dat dispoziţii pentru organizarea unei pieţe de Sf. Nicolae. Au fost preconizate două zile: 5 şi 6 decembrie. Dar deja în anul 1655 aşa numita piaţa lui Nicolai a durat şase zile. Anul acesta Christkindlmarkt, piaţa Copilul Isus, a fost deschis oficial de primarul principal al oraşului, dr. Alfred Lehmann, la 29 noiembrie, ora 17:00, şi va fi închis la 23 decembrie, ora 20:00.

În ultima zi va cânta o fanfară. Aproape în fiecare zi se prezintă pe scena pieţei o formaţie de suflători sau corală. Corespunde unei tradiţii vechi ca, la astfel de prilejuri, muzica instrumentală să fie interpretată de suflători în cele mai diverse grupări, de la triouri sau cvartete până la fanfare. Duminică, 9 decembrie, s-a prezentat însă pe scenă un sextet cu instrumente de coarde. Die Streichhölzer, adică Chibriturile, se numeşte această formaţie, nu chiar necunoscută în oraşul şi regiunea Ingolstadt.

Şi într-adevăr, muzica lor sună mai fină ca cea a suflătorilor. Au un repertoriu foarte interesant, compus din prelucrări de folclor dar şi din piese cu elemente de jazz şi muzică clasică. Tinerii cântă fără note şi crează o atmosferă de voie bună, de uşurare sufletească care se potriveşte de minune cu atmosfera unei pieţe de Crăciun – pieţe de Copilul Isus.


Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen