Dienstag, 5. Februar 2013

Apa şi salubrizarea constituie un drept al omului


Birocraţia EU de la Bruxelles încearcă să influenţeze pe zi ce trece tot mai mult viaţa noastră particulară. Legi şi reguli noi au de foarte multe ori menirea de a micşora competenţele politice ale parlamentelor naţionale şi regionale ca şi a primăriilor orăşeneşti sau comunale. Rezultatele acestor reglementări exagerate se simt în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Posibilităţile cetăţenilor de a lupta pentru drepturile lor sunt multiple, de la demonstraţii de stradă pînă la intervenţii pe lângă diferitele foruri politice şi juridice din cadrul Uniunii Europene. Petiţiile de protest sunt un mijloc des practicat. Aceste culegeri de semnături pot fi organizate şi pe cale electronică.

În aceste zile are loc o iniţiativă a cetăţenilor europeni  împotriva unei intenţii a Comisiei Europene de a liberaliza oferta apei. Asta ar însemna că apa potabilă ar deveni o marfă oarecare, supusă legilor pieţei private. Concret, un concern internaţional ar putea de exemplu să cumpere serviciile comunale ale unui oraş ca Bucureşti, stabilând astfel preţul apei potabile.

Conform legislaţiei EU o iniţiativă a cetăţenilor europeni trebuie să adune cel puţin un milion de semnături pentru a fi auzită la Bruxeles. Motivele iniţiativei se pot citi pe site-ul instalat de grupul de organizare. Un exemplu: „Comisia Europeană ar trebui să îşi oprească impulsul său constant de liberalizare a serviciilor de apă şi salubrizare. Încurajarea pieţii de a furniza aceste servicii înseamnă că cei care îşi pot permite mai mult ar putea obţine servicii mai bune şi cei care îşi pot permite mai puţin vor primi servicii mai rele. ‚Nu sunt bani, nu este apă’, iată ce înseamnă o piaţă pentru serviciile de apă. Dar apa şi salubrizarea sunt un drept al omului. Este o obligaţie şi o responsabilitate a Guvernului de a furniza aceste servicii pentru toţi oamenii.“

Pentru a contracara legi şi regulamente dăunătoare, cetăţenii Uniunii Europene ar trebui să arate mai mult angajament politic. Curajul civil lasă încă foarte mult de dorit. Cauzele sunt diferite: în Europa de Est şi Sud-Est mai predomină un respect exagerat (sau chiar frică) faţă de autorităţile statale, regionale şi comunale, pe când cetăţenii din Europa de Vest sunt prea delăsători. Acum însă se pare că mulţi s-au trezit din letargia lor politică. Inițiativa cetățenilor europeni a strâns deja peste 900.000 de semnături pentru petiţia cu numele de Apa este un drept al omului. Şi asta cu toate că suntem abia la începutul anului. Dar nu trebuie uitat că resposabilii din capitata Europei vor fi cu atât mai impresionaţi cu cât numărul participanţilor la această iniţiativă va fi mai mare.

În Germania intenţiile Comisiei Europene sunt vehemt criticate de mulţi factori de răspundere. Astfel, Thomas Schwaiger, şeful Serviciilor Comunale din Ingolstadt a declarat într-un interviu cu ziarul local DONAUKURIER: „La Ingolstadt vrem noi înşine să luăm deciziile privind aprovizionarea noastră cu apă. Aceste atacuri de liberalizare ronţăie la sentimentul nostru de normalitate. [...] Apa nu este o marfă, ci baza vieţii noastre.”

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen