Donnerstag, 7. März 2013

Dunărea – fluviul care uneşte


Dunărea are o lungime de 2.880 km şi curge prin 10 state. În lungime este al doilea fluviu din Europa, după Volga. Deci are toate posibilităţile de a uni ţările pe care le traversează – mai ales din punct de vedere cultural. În istoria sa Dunărea a avut întotdeauna o deosebită importanţă militară şi economică. Dar nici rolul ei în procesul de colonizare a sudestului Europei cu coloni din Imperiul Habsburgic, după alungarea turcilor în sec. XVIII, n-ar trebui uitată.

Acest fluviu imens, cu peisaje fascinante de-a lungul cursului său, s-a luptat dintotdeauna cu omul – sau invers – cu succese şi eşecuri alternante, luptă care continuă şi azi. Ceea ce s-a schimbat în această confruntare milenară, este apariţia grupurilor de interese care luptă pentru o integrare naturală a fluviului în peisajele sale şi chiar renaturarea unor zone fluviale întinse. Deci Dunărea a primit prieteni puternici chiar din rândul oamenilor, pentru care timp de milenii fluviul era doar o cale de transport şi o sursă de hrană, lemne şi, în timpurile moderne, de curent electric. În această luptă milenară au avut mult de suferit şi diferite plante, păsări şi animale, baza lor de viaţă fiind micşorată tot mai mult prin îndreptarea fluviului.

Acum se angajează pentru renaturarea Dunării şi mulţi factori politici din diferite ţări, regiuni, oraşe şi comune. Danubeparks este unul din aceste proiecte. Este vorba de o reţea de arii dunărene protejate, cu 15 centre care lucrează cu acelaşi ţel: „Ariile Protejate Dunărene păstrează şi restaurează cele mai valoroase habitate ale acestui fluviu internaţional, protejând astfel o parte importantă a patrimoniului natural al Europei pentru genaraţiile viitoare. Cooperarea transfrontalieră şi transnaţională este o parte indispensabilă a acestei activităţi; natura nu recunoaște frontierele de stat, deci protecţia naturii are nevoie şi de cooperare trans-frontalieră, dacă vrem să obţinem rezultate.”

Partenerul german pentru Danubeparks  este organizaţia ARGE Donau-Auwald Neuburg-Ingolstadt (ARGE Lunca Dunării Neuburg-Ingolstadt). Între oraşele Neuburg şi Ingolstadt se întinde pe o suprafaţă de 3.686 de hectare una din cele mai mari lunci din Germania. Între 11 ianuarie 2013 şi 22 februarie ARGE Lunca Dunării (ARGE = Arbeitsgemeinschaft = Colectiv de lucru) a organizat în incinta Tribunalului Ingolstadt o expoziţie cu ţelul şi rezultatele muncii acestei organizaţii, patronată de oraşul Ingolstadt şi regiunea Neuburg-Schrobenhausen. Expoziţia de fotografii şi texte explicative arată bogăţia faunei şi florei din această regiune dunăreană. În aceste păduri de luncă trăiesc peste 1.600 de specii de animale, unele din ele considerate rare, şi cresc 600 de specii de plante.

Protejarea Dunării devine din ce în ce mai mult şi un proiect cultural. Primarul principal din Ingolstadt, Alfred Lehmann, a declarat într-un interviu cu săptămânalul BLICKPUNKT (Nr.2 / 2013): „Vrem să coordonăm amenajarea unui eventual muzeu al Dunării cu celelalte două muzee planificate în Europa – în Ungaria şi România -, oraşe de amplasare cu care suntem deja în discuţii, pentru a putea înainta împreună o cerere de promovare a proiectului la Uniunea Europeană.”

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen