Donnerstag, 18. April 2013

Cu primăvara se întoarce muzica în biserica Maria de Victoria din Ingolstadt


De 23 de ani are loc la Ingolstadt seria de concerte OrgelMatinee um Zwölf – Matineu de orgă la 12. Începând din luna aprilie şi până în octombrie, concertele se ţin în fiecare duminică la ora 12 în biserica Maria de Victoria, renumită datorită unui tablou de plafon pictat de Cosmas Damian Asam (1686 – 1739), arhitect şi pictor al barocului târziu. Primul concert din acest an a avut loc duminică, 14 aprilie şi ultimul va avea loc la 6 octombrie. În această perioadă vor concerta în oraşul de pe Dunăre artişti din regiune ca şi muzicieni consacraţi cu renume mondial. Ei vor interpreta piese din repertoriul muzicii sacrale, muzicii clasice, dar şi compoziţii şi prelucrări moderne.

Cine răsfoieşte programele din ultimii ani, va întâlni şi diverşi muzicieni din România, unii dintre ei stabiliţi în Germania, chiar şi în oraşul sau regiunea Ingolstadt. Şi anul acesta se găsesc trei nume cu referiri biografice la România.

Hans-Paul Fuss este originar din Şura Mare. A studiat trompeta la Conservatorul „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, astăzi Academia de Muzică „Gheorghe Dima“. După terminarea studiului (1980) a fost solist de trompetă la Filarmonica de Stat Sibiu. Emigrat în Germania, a cântat la Orchestra de Cazinou din staţiunea balneară Bad Wiessee, iar din 1992 este profesor pentru trompetă, acordeon, keyboard şi flaut la şcoala de muzică din oraşul Rottenburg pe Laaber. La 21 aprilie 2013 va interpreta în cadrul Matineului de orgă la 12 împreună cu organistul Christian Ledl Sonata prima pentru trompetă şi orgă, de Giovanni Buonaventura Viviani (1638 – 1639), Sonata secunda pentru trompetă şi orgă de acelaşi compozitor şi Sonata în sol-minor pentru trompetă şi orgă de Carl Philipp Emanuel Bach (1714 – 1788).

Numai o săptămână mai târziu, 28 aprilie 2013, va cânta Daniela Mayer la violoncel, împreună cu Evi Weichenrieder la orgă şi clavecin şi George Kobulashvili la oboi. Programul lor cuprinde piese de Dietrich Buxtehude (1637 – 1707), Johann Ludwig Krebs (1713 – 1780) şi Johann Sebastian Bach (1685 – 1750). Şi Daniela Mayer a studiat la Cluj-Napoca şi a cântat la Filarmonica de Stat Sibiu şi la Filarmonica „Gheorghe Dima“ din Braşov. Din 1989 este profesoară de muzică la mai multe licee din Ingolstadt şi alte oraşe învecinate. Şi-a făcut un nume mai ales prin contribuţia ei la foarte gustatele concerte ale formaţiei Herzenstöne – Sunete de inimă, un ansamblu mic de cinci membri care interpretează muzică uşoară şi de dans din anii 30, 40 şi 50 ai secolului trecut în combinaţie cu recitări de poezie.

La 2 iunie 2013 melomanii din Ingolstadt vor avea ocazia să o asculte pe Raluca-Diana Bădescu la vioară. Ea va interpreta împreună cu soţul ei, Samson Gonashvili, Concertul în la-minor pentru două viori, instrumente de coarde şi basso continuo op.3/8 RV 523 de Antonio Vivaldi (1678 – 1741). Cei doi solişti vor fi acompaniaţi de formaţia camerală AsamCollegium. Raluca-Diana Bădescu s-a născut la Timişoara, a fost elevă la liceul de muzică „Ion Vidu“ în oraşul de pe Bega, studentă la Facultatea de Muzică Timişoara şi membră a Filarmonicii „Banatul“. Din anul 2007 cântă la Orchestra Georgiană de Cameră Ingolstadt. Vioara lui Raluca-Diana Bădescu a fost construită de bunicul ei, Livius Bădescu, economist de meserie, dar şi un pasionat pictor, pianist şi constructor de viori.

Intrarea la aceste concerte este gratuită, donaţii fiind binevenite.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen