Mittwoch, 21. August 2013

Conflictul veşnic dintre libertate şi siguranţă

Nouă ore război de nerv” titulează ziarul local DONAUKURIER din Ingolstadt / Bavaria în ediţia sa de ieri, 20 august 2013. Pentru după masa zilei precedente (luni, 19 august) pe piaţa din faţa primăriei fusese planificată o manifestaţie electorală cu cancelarul german, doamna Angela Merkelmanifestaţie care nu mai avea loc. Dimineaţa la ora 8:30 un individ a pătruns în biroul unuia din cei trei primari ai oraşului şi a luat patru ostatici: primarul, secretara sa şi alţi doi angajaţi ai primăriei, o femeie şi un bărbat.

Tânărul înarmat cu un cuţit şi un pistol de jucărie – care însă părea foarte autentic – este cunoscut de poliţie ca fiind un hărţuitor obsedat. La ora 17.43 o unitate specială a poliţiei (renumita SEK) a reuţit să-l anihileze pe intrusul de 24 de ani, rănându-l cu două gloanţe. Cei patru ostatici au rămas nevătămaţi. Primarul Sepp Nißlbeck şi o angajată putuseră să părăsească locul faptei deja în cursul dimineţii şi după amiezii.

Imediat a pornit în Germania o discuţie despre înăsprirea legii pentru hărţuitorii obsedaţi şi a controalelor în incinta primăriilor. Şi astfel a apărut din nou întrebarea fundamentală privind relaţia între siguranţă şi libertate. O mărire a siguranţei înseamnă de multe ori, dacă nu chiar întotdeauna, şi o îngrădire a libertăţii personale. Doamna Merkel a declarat într-un interviu cu DONAUKURIER (realizat probabil mai demult, dar publicat tot ieri) privind problema cu organele de securitate americane: „Libertate şi siguranţă se află dintotdeauna reciproc într-un oarecare conflict.” Acest lucru se simte îndeosebi când se întâmplă ceva grav. Clasa politică reacţionează cu diverse propuneri. Şi chiar dacă se realizează de obicei numai câte una sau două din ele, libertatea oamenilor are de suferit. Aici o restricţie, acolo o restricţie, şi viaţa de azi nu mai seamănă cu cea de acum 10, 20 de ani.

Ministrul de interne al Bavariei, Joachim Herrmann, s-a arătat însă sceptic în privinţa unor controale corporale a cetăţenilor care vin la primării. Primăria unei comune trebuie să fie un loc deschis pentru toţi, unde oamenii vin cu plăcere şi încredere. Într-un mod asemănător a argumentat şi primarul principal al oraşului Ingolstadt, Alfred Lehmann. Şi sindicatul poliţiei s-a exprimat împotriva unor controale corporale. Nebuni există întotdeauna. Şi o siguranţă absolută nu va exista niciodată.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen