Montag, 23. September 2013

O victorie senzaţională a partidelor conservatoare din Germania

Poporul german a ales ieri pe cel de-al 18-lea Bundestag, parlamentul german. A fost din mai multe privinţe o zi electorală cu caracter istoric. Pentru prima dată în istoria Republicii Federale Germania, Partidul Democrat Liber (FDP) nu a reuşit să intre în parlamentul din Berlin. Multe guverne germane au avut miniştri de externe proveniţi din rândul liberalilor. Cel mai renumit a fost Hans-Dietrich Genscher. El a condus ministerul de externe în perioada 1974 – 1992, fiind şi vicecancelar. Între anii 1969 şi 1974 a fost ministru de interne. Şi actualul ministru de externe este un liberal: Guido Westerwelle.

Ieri liberalii (FDP) au eşuat de obstacolul de 5% care este necesar pentru intrarea în parlament. Câştigătorii au fost Partidul Creştin Democrat (CDU), condus de cancelarul Angela Merkel, şi Partidul Creştin Social (CSU), condus de Horst Seehofer, partid care a câştigat cu o săptămână în urmă majoritatea absolută în landul său de baştină, Bavaria. (Acest partid este un partid regional al landului Bavaria. Ca urmare a unei uniuni a celor două patide creştine, şi la alegerile parlamentare pentru parlamentul berlinez în Bavaria a candidat ieri numai Partidul Creştin Social.) Uniunea, sub care firmează de fapt cele două partide în discursul politic, a câştigat 41,5 % dintre voturi, mişcându-se foarte aproape de o majoritate absolută.

Dar cum „foarte aproape” nu ajunge pentru a guverna singur, Uniunea va trebui să-şi caute un partener de coaliţie. Zilele următoare vor arăta cu cine creştinii vor dicuta pentru formarea unui nou guvern. Cert este că doamna Merkel nu va purta negocieri cu Partidul de Stânga (8,6%), programele lor politice diferând prea mult. Rămâni Verzii (8,4%) şi Partidul Social Democrat (SPD) cu 25,7%.

Cert este că Angela Merkel va rămâne cancelar – în cea de-a treia sa perioadă electorală. Acest lucru se datorează unei constalaţii destul de curioase. Noul Bundestag va avea 630 de locuri: 311 Uniunea, 192 SPD, 64 Partidul de Stânga şi 63 Verzii. Asta înseamnă că cele trei partide care au format şi până acum opoziţia în camera deputaţilor ar avea o majoritate de voturi: 319 faţă de cele 311 ale partidelor creştine. Problema este că atât social-democraţii cât şi verzii au proclamat pe tot parcursul campaniei electorale că nu vor sub nici o formă să coaleze cu Partidul de Stânga. Asta înseamnă că Uniunea va trebui să-şi caute un partener de coaliţie pentru a forma un nou guvern. Mulţi comentatori politici cred că în următorii patru ani Germania va fi guvernată de o „coaliţie mare” constituită de Uniunea şi Partidul Social Democrat. Oricum, zilele următoare rămâni pe parchetul politic din Berlin destul de captivante.

Anton Delagiarmta

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen