Montag, 27. Januar 2014

Cine înşeală, zboară!

„Cine înşeală, zboară!“ Cu această parolă Partidul Creştin Social (CSU) din Bavaria – un partid regional, dar cu miniştri în cabinetul federal din Berlin – încearcă să instigă impotriva imigranţilor care, după teoria creştin-socială, vor ocupa în viitorul apropiat coridoarele sediilor de ajutor social din Germania. Toate tunurile verbale ale politicienilor, îngrijoraţi de soarta Germaniei, sunt îndreptate spre sud-est. Există doar o singură problemă: românii şi bulgarii se încumetă să nu apară. Ce obrăznicie!

Unde dracu rămâni? Ar fi timpul să apară, şi nu câte unul, ci cu miile, zeci de mii, sute de mii. Altfel creştinii bavarezi cu vâna socială se fac de râs.

Stefan Klein, un jurnalist de la SÜDDEUTSCHE ZEITUNG din München, unul din marile cotidiene germane, a luat alt drum, şi anume cu ţelul de a-i întâmpina pe migranţii români, paraziţii sociali care vor să submineze sistemul social din Germania, în marşul lor spre ţinta avizată. Şi unde i-a găsit? Tocmai la Sibiu.

Acolo i-a vizitat în casele sau colibele lor, la şcoală, la o agentură de mijlocire a forţelor de muncă pentru piaţa de muncă germană, dar şi la primăria Sibiului. Da, într-adevăr: mulţi se poartă cu gândul de a pleca în Germania. Dar nu pentru a încasa ajutor social, ci pentru a munci.

Jurnalistul german a reuşit să creioneze o privelişte de ansamblu a societăţii româneşti care ilustrează cât se poate de clar motivele oamenilor pentru hotărârea lor de a-şi părăsi locurile natale – cu inima grea, însă mânaţi de sărăcia şi lipsa de perspectivă din ţară. Dar a întâlnit şi oameni cu o îndelungată experienţă pe piaţa de muncă germană, o experienţă care ar trebui să-i determine pe politicienii germani alarmaţi de invazia românilor să roşească de ruşine. Nu toţi cei deja veniţi din România în Germania sunt medici, ingineri sau specialişti de computere. Mulţi, foarte mulţi lucrează ca forţă de muncă sezonieră pe câmpiile şi şantierele Germaniei, în cămine de bătrâni şi handicapaţi sau în cospodării particulare.

Nici asta n-ar fi rău, dacă mulţi dintre ei n-ar fi exploataţi de întreprinzători germani. Stefan Klein scrie (SÜDDEUTSCHE ZEITUNG, 23 ianuarie 2014) că în Germania există „înşelători şi exploatatori care cred că se pot comporta cu muncitorii esteuropeni ca pe timpuri plantatorii americani cu sclavii lor“. Din această conversiune a vinovăţiei jurnalistul german a compus titlul şi subtitlul eseului său: O întrebare, domnule Seehofer – „Cine înşeală, zboară“, spune CSU: Atunci de ce nu stau atâţea germani care exploatează muncitori din estul Europei în închisoare. O călătorie în România, la oameni, care riscă mult pentru muncă.

Un lucru este limpede: de la Horst Seehofer, preşedintele CSU şi preşedintele de miniştrii al landului Bavaria, imigranţii români nu prea au ce aştepta, fiindcă altfel acesta şi-ar fi chemat de mult subalternii politici  la ordine. Dar poate vorbeşte Klaus Johannis, primarul Sibiului, cu consăteanul său de obârşie săsească, Bernd Fabritius, preşedintele Asociaţiei Saşilor Transilvăneni din Germania şi deunăzi ales deputat creştin-social în Bundestag, ca acesta să calmeze spiritele agitate ale unor patrioţi germani.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen