Montag, 23. November 2015

Pictorul din Chieşd expune la Vohburg

Sub genericul Vohburger Kulturherbst, adică Toamna Culturală din Vohburg, orăşelul bavarez de pe malul Dunării organizează anul acesta pentru a cincea oară un festival de cultură cu concerte, cabaret şi expoziţii de artă. În cadrul acestui lanţ de evenimente culturale pictorul şi graficianul Lucian Binder-Catana, născut în anul 1963 în comuna transilvăneană Chieşd, judeţul Sălaj, şi locuind la Vohburg, şi-a prezentat operele de artă în cadrul unui vernisaj. Acest act de cultură a avut loc la 10 octombrie 2015 în incinta primăriei din Vohburg. O deosebire esenţială între spectacolele muzicale, teatrale, cabaretistice şi un vernisaj constă în percepţia acestor evenimente. Pe când spectacolele de toate felurile pot fi agreate (sau neagreate) numai într-un interval de timp anume, vernisajele constituie abia întroducerea într-un act cultural mai îndelungat – şi anume expunerea unor opere de artă într-o fereastră de timp. 

Această fereastră cu picturile şi graficele lui Lucian Binder-Catana va rămâne deschisă la primăria din Vohburg până la 10 ianuarie 2016. Operele cu dimensiuni între 21x29 cm şi până la 100x120 cm sunt expuse pe două etaje în holurile primăriei şi pot fi vizitate zilnic (în afară de sâmbătă şi duminică) între orele 8 - 12, iar joi şi între orele 13 - 18.

Într-o emisiune culturală din anul 1913 moderatoarea dr. Isabella Kreim de la RADIO IN a spus despre pictorul român, stabilit în Germania: „Lucian Binder-Catana are o privire foarte proprie dar şi opiniatră asupra lumii şi a oamenilor. Cam pieziş intră figurile sale în tablou – şi bufon.“

Mädchen mit Hund
(Fată cu câine)
Această caracteristică îşi păstrează şi doi ani mai târziu valabilitatea. Expoziţia din Vohburg o dovedeşte. Caracterul expresionist a tuturor operelor expuse constituie o simbioză între conceperea sacrală şi cea modernă a lumii, simbioză care în realitatea dură a vieţii de zi cu zi nu funcţionează fără diferite greutăţi. Din acest punct de vedere artistul Lucian Binder-Catana este un vizionar. În lumea lui toţi găsesc un loc, şi cei strâmbi, cei slabi, cei de la marginea societăţii. De mirare nu este această amalgamare între lumea de ieri şi cea de azi, lumea şesurilor şi dealurilor din largurile transilvănene, în care a jucat şi a învăţat copilul Lucian, şi cea a indivizilor uitaţi din lumea perfecţiunilor glamoroase a sferelor de publicitate, în care a studiat şi lucrează artistul Binder-Catana. În România pictorul, graficianul şi ilustratorul a fost elev la Liceul de Artă din Sibiu (1977 – 1981) iar în Germania student la Facultatea de Configuraţie şi Medii Noi din Augsburg (1992 - 1996).

O privire generală (care bineînţeles nu poate fi şi absolută) asupra picturilor, graficilor şi ilustraţiilor ale lui Lucian Binder-Catana ne arată o operă cu un subtil caracter de critică socială, care îşi trage seva artistică din biografia artistului, lucru reieşind şi din denumirea tablourilor expuse: Der Insektenverkäufer (Vânzătorul de insecte), Die Puppenspielerin (Jucătoarea de marionete), Donaulandschaft im Winter (Peisaj de iarnă dunărean), Haus in Chiesd (Casă în Chieşd), Ecaterina Vacaresco (Ecaterina Văcărescu), Türkisches Mädchen (Fată turcească), Holzkirche aus Chiesd (Biserică de lemn din Chieşd), Winter in Mailing (Iarnă la Mailing) ş.m.a.

                                                       Anton Delagiarmata


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen