Mittwoch, 25. Mai 2016

Bilanţ pozitiv

Între 20 aprilie şi 10 mai a avut loc cea de-a 23-a ediţie a Zilelor de Literatură din Ingolstadt. Au fost organizate un concurs de scris pentru elev, un concurs de poetry slam şi o serată literară. În cadrul seratei literare au citit scriitori din oraş şi împrejurimi: Alexander Bálly, Jens Rohrer, Michael von BenkelBeatrix Müller, Susanna Rasch, Cinzia Tanzella, Susanne Feiner, Gerhard Trautmannsberger, Fitnat Ahrens, Dominik Neumayr, Gisela Geiseler şi un invitat din capitala bavareză, Moses Wolff (autor, artist şi comic). Festivalul a întrunit scriitori de renume din Germania: Georg  Ringsgwandl (cardiolog, cabaretist şi muzician), Henning Ahrens (scriitor şi traducător), Nora Bossong (scriitoare), Andrea Maria Schenkel (scriitoare), Martin Walser (scriitor, membru al renumitei întruniri de autori Gruppe 47), Tanja Kinkel (scriitoare) şi Herta Müller (scriitoare, purtătoare a Premiului Nobel pt. Literatură).

Festivalul literar a fost organizat de biroul de cultură al oraşului Ingolstadt, bucurându-se de sprijinul financiar acordat de cinci instituţii din sectorul bancar şi economic. Managerul festivalului, Johannes Langer, s-a arătat mulţumit de acceptanţa publică a acestui eveniment cultural din oraşul german de pe Dunăre. 1350 de persoane au vizitat cele 11 evenimente literare. La şezătoarea cu Herta Müller veniseră 600 de spectatori. Organizatorii au fost impresionaţi mai ales de avalanşa de elevi şi studenţi. Herta Müller a fost însoţită de Ernest Wichner, directorul Casei de Literatură din Berlin. (Amândoi sunt absolvenţi ai Liceului Nikolaus Lenau din Timişoara.)

Johannes Langer este convins că succesul acestui festival literar se datorează şi angajamentului financiar al sponsorilor. Cotidianul DONAUKURIER îl citează cu constatarea: „Literatură cu un bilanţ financiar neutru nu este posibilă. Dar generează o valoare culturală deosebită pentru cetăţenii care pot astfel să se asigure de propria identitate prin povestiri. Un astfel des festival are şi un deosebită efect exterior. Ingolstadt primeşte astfel o altă imagine, nu înseamnă numai Audi, fotbal sau hochei pe gheaţă.“

Anton Potche 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen