Mittwoch, 5. April 2017

„În duzină mai ieftin“

Acest titlu nu l-am ales eu, el aparține cotidianului DONAUKURIER din Ingolstadt. L-am găsit postat pe prima pagină a ediției locale cu denumirea INGOLSTÄDTER ZEITUNG. Ziua în care a apărut acest articol a fost și ziua deschiderii oficiale a celui mai mare târg de produse regionale între metropolele München și Nürnberg, desfășurîndu-se din doi în doi ani sub genericul MIBA (Expoziția Bavariei de Mijloc). Festivitatea de deschidere este și un prilej de întrunire a personalităților locale și regionale din politică, economie, cultură și diverse organizații cu caracter social. Bineînțeles că oamenii care se întâlnesc aici (numai invitați) sunt cunoscători ai evenimentelor mai mult sau mai puțin importante din orașul de pe Dunăre. Ca atare au întotdeauna și mult de discutat – pe lângă temele atinse în cuvântările oficiale. Și cum majoritatea dintre acești predestinați ai societății citiseră cu siguranță și articolul sus amintit (deschiderea târgului avea loc la ora 10), au discutat probabil și despre un om, care sub alte auspicii ar fi stat poate chiar în acea zi cu ei la masă. Dar așa …

„Duzina“ din titlul articolului nu este nici un snop de cireșe, cum le vindea bunica mea pe la mijlocul secolului trecut în piața Badea Cârțan din Timișoara, nici douăsprezece meri sau peri, nici …, ci apartamente, apartamente pentru studenți cu o suprafață de ca. 30 m². Faptul că această tranzacție „în duzină“ l-a costat pe cumpărătorul respectiv mai puțin decât 12 cumpărări asemănătoare la diverși vânzători mi se pare un lucru normal. Cu vreo 15 ani în urmă nevasta mea a negociat cu un comerciant de mașini pentru un Audi A2 și a amintit în această discuție și intenția fiicei noastre de a achiziționa tot un A2. Comerciantul a reacționat imediat cu oferta de a scădea substanțial prețul la bucată, dacă nevasta mea cumpără ambele mașini. Cele două mașini transportă și azi membrii familiei noastre. Unde se ascunde aici, după regulile nescrise ale comerțului, diferența dintre o duzină și doar două bucăți? Răspunsul îl găsim în conținutul articolului amintit.

Nevasta mea este soția unui cetățean de rând, pe cînd cumpărătorul „în duzină“ un membru al establishmentului politic și economic din Ingolstadt (130.000 de locuitori): fostul primar principal Alfred Lehmann (2002 până 2014). Politicianul creștin-social (CSU) – căsătorit din anul 2012 în a doua căsnicie cu românca Christina (născ. Samsoniu) – a ajuns în ultimul timp în vizorul procuraturii. Omul a condus 12 ani cu mare succes destinele orașului bavarez Ingolstadt cu metode manageriale, după afirmațiile lui ca un „concern al cetățenilor“ (Bürgerkonzern), adică după metode economice, bazate pe eficacitate care carantează bunăstare pentru cât mai mulți cetățeni. Alfred Lehmann s-a arătat în public de multe ori cu frumoasa sa soție Christina, cei doi reușind să reprezinte orașul optimi și la diversele baluri și festivități cu caracter oficial. 

Ședință a consiliului local din Ingolstadt
în anul 2013
Alfred Lehmann (al treilea din stânga)
Christian Lösel (în cămașa albă)
Foto: Anton Delagiarmata
Tocmai de aceea multă lume s-a mirat cînd cu trei ani în urmă primarul principal (Ingolstadt are trei primari) nu a mai candidat după alegerile comunale pentru cel mai important post politic și administrativ din oraș, urmașul lui devenind mult mai tânărul Christian Lösel (*1974). Lehmann (*1950) a renunțat anul trecut și la mandatul său de consilier în consiliul orășenesc. În oraș începuseră să circule zvonuri despre diferite conflicte de interese care ar fi existat în timpul exercitării funcției sale de primar. După ce întâi presa locală și apoi cea la nivel național începuseră să scrie despre acest caz și mai ales după investigațiile procuraturii, orașul avea scandalul ei politic. Și asta cu toate că până la ora actuală nu există nici o acuzație concretă din partea procurorilor.

Nici dezvăluirile de ultimă oră nu poartă până la ora actuală pecetea de ilegalitate. Și fără dovezi concrete rămâne valabilă axioma – în Germania strict respectată - „nici o acuzație fără dovezi“. Șeful procuraturii din Ingolstadt, Wolfram Herrle, este citat de DONAUKURIER cu constatarea: „Multe ciudățenii se pot dizolva foarte repede. Din acest motiv suntem foarte precauți, nu putem să facem afirmații nefondate.“ Cert este că Alfred și Christina Lehmann au dispărut (pe moment?) din sfera publică, lăsând bârfa pe seama celor care s-au întâlnit pe băncile cortului de festivitate a târgului MIBA (1 – 9 august 2017) dar și a mulțimii de vizitatori care va veni în zilele următoare pe terenul din marginea orașului vechi (Altstadt).

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen