Mittwoch, 7. Juni 2017

Comitete de cartier – o particularitate politică

Comitetele de cartier (Bezirksausschüsse – BZA) sunt o particularitate a politicii comunale din orașul bavarez Ingolstadt. Regulamentul comunal al landului german Bavaria prevede instalarea obligatorie a unor comitete de cartier în orașe cu mai mult de un million de locuitori și de bunăvoie de orașe cu peste 100.000 de locuitori. Asta înseamnă că doar capitala landului, adică München, trebuie să instaleze astfel de comitete.

Totuși le-a instalat și orașul Ingolstadt. Și asta deja cu 50 de ani în urmă. Pe atunci orașul de pe Dunăre avea doar 69.000 de locuitori. Astăzi trăiesc peste 130.000 de oameni în această urbe. În anul 1967 primar era un social-democrat: Otto Stinglwagner (1925 - 2013). El a înființat aceste comitete de cartier imediat după alegerea sa în funcția de primar în anul 1966. Această particularitate de politică comunală a dăinuit până astăzi. Și asta cu toate că urmașii lui Stinglwagner pe postul de primar principal au fost din 1972 încoace toți politicieni creștini-sociali.

La ora actuală Ingolstadt are 12 astfel de comitete. Numărul membrilor diferă după numărul locuitorilor din cartierul respectiv între 12 și până la 16 persoane. Acești cetățeni sunt membri într-un partid care a primit destule voturi la ultimele alegeri comunale pentru a trimite consilieri în consiliul orășenesc. Numărul membrilor după apartenența politică depinde și el de rezultatul ultimelor alegeri comunale din cartierul respective. Asta înseamnă că într-un comitet de cartier majoritatea politică poate să fie una social-democrată și în cartierul vecin una creștin-socială sau de altă culoare politică. Activitatea membrilor este pur onorifică, fără renumerare (spre deosebire de activitatea membrilor consiliului orășenesc). Fiecare comitet are un președinte, ales de membri, și, ceea ce este și mai important, are un buget anual, din care pot fi finanțate diferite măsuri de infrastructură: aici o bancă într-un parc, acolo un balansoar pentru copii etc.

Toate ședințele comitetelor de cartier sunt publice. Deci cetățenii unui cartier se pot adresa direct comitetului cu problemele lor. Astfel unele lucruri pot fi rezolvate chiar de membrii comitetelor, pe când altele vor fi înaintate comitetului orășenesc sau administrației din primăria orașului.


aus BLICKPUNKT, 21.22.04.2017
Aceste BZA-uri sunt un instrument democratic pentru o rezolvare cât mai favorabilă a problemelor din diferitele cartiere ale orașului. Comitetele constituie organul politic cel mai apropiat de cetățenii cartierelor, membrii lor înșiși trăint acolo. 50 de ani după întroducerea lor în viața socială și politică a orașului Ingolstadt, BZA-urile au devenit o constantă a acestei comunități, un instrument politic de care nimeni nu vrea să ducă lipsă. Ziarele locale relatează și comentează în mod regulat despre activitățile comitetelor și cine își ia timpul să răsfoiască prin arhive, va constata că realizările în oraș, datorate acestor comitete de cartier, sunt însemnate.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen