Freitag, 3. Oktober 2014

Discurs de Ziua Unității Germane

Începând din anul 1997 oraşul bavarez Ingolstadt sărbătoreşte Ziua Unităţii Germaniei cu un discurs, ţinut de o personalitate din viaţa culturală, socială sau politică. Festivitatea poartă numele Discursuri la Unitatea Germaniei - Reden zur Einheit Deutschlands. Primul vorbitor era scriitorul polonez Andrzej Szczypiorski (1928 – 2000). Anul acesta a ţinut Klaus von Dohnanyi (*1928), fost Ministru pentru Cultură şi Ştiinţă şi Primar General al oraşului Hamburg o cuvântare urmărită cu mult interes de politicieni, oameni de cultură şi cetăţeni din Ingolstadt.

Politicianul social-democrat din nordul Germaniei a inclus unirea celor două state germane, proces lansat de masele populare din fosta RDG în anul 1989 şi finalizat politic un an mai târziu, într-un larg context istoric, accentuând însă evenimentele de acum 24 respectiv 25 de ani. La începutul alocuţiunii sale von Dohnanyi s-a adresat direct politicienilor social-democraţi din sală, amintind că multe nume sonore din partidul lor şi al lui au privit atunci unirea cu mult scepticism, unii tăgăduind-o chiar. Din puctul lui de vedere, această poziţie „a fost groaznică“.

Dar şi vecinii Germaniei nu erau chiar entuziasmaţi de unirea celor două state. „Noi germanii numai atunci nu i-am neliniştit pe vecinii noştrii când eram scindaţi în multe state mici“, a spus vorbitorul, pricinuind puţin mai târziu zâmbete în rândul auditoriului, povestind că doamna Thatcher ar fi declarat în 1990 „că ea este împotriva unirii pe motiv că există pur şi simplu prea mulţi germani“.

O mare parte a discursului a fost dedicat urmărilor evenimentelor de acum un sfert de veac, în Europa ca şi în restul lumii. Rolul Germaniei în procesul de integrare europeană a crescut şi răspunderea pentru reuşita acestui proces este enormă. Acest rol include şi „sprijinirea statelor ca Cehia, Ungaria, România, Bulgaria şi altele“, a spus von Dohnanyi, ignorând manuscrisul din faţa sa. Şi aici politicianul social-democrat nu s-a jenat de a aminti şi contribuţia cancelarului actual al Germaniei – preşedintele Partidului Democrat Creştin (CDU) - cu simpla propoziţie: „Doamna Merkel acţionează foarte bine.“

Căderea cortinei de fier a generat pe plan european şi mondial multe aspecte plăcute, dar din păcate şi unele neplăcute. În ultimul timp se pot observa „procese de descompunere din motive naţionale sau de limbă“. La ora actuală avem deja peste 200 de state pe glob. „Rusiei îi e dor de rolul său din trecut.“ Dar în aceeaşi răsuflare: „politică externă germană înseamnă plăsmuirea unui spaţiu european de pace – din care face parte şi Rusia.“

O teză foarte interesantă conţine şi afirmaţia lui Klaus von Dohnanyi că „procesul de globalizare trezeşte din nou amintirile popoarelor“. De această amintire se folosesc grupe cu interese separatiste. Pe de altă parte îşi aduc vecinii Germaniei mereu aminte de trecutul nazist al germanilor. Asta îi determină pe nemţi să facă o politică de precauţie, fără mare gălăgie, cu toate că ţara lor a devenit cea mai mare putere economică pe continent. „Dar nu avem dreptul să nu ne angajăm din cauza trecutului nostru.“

Pentru social-democratul din Hamburg, pe lângă activitatea politică cu multe angajamente fructuoase în sectorul economic şi fiind azi, chiar la vârsta sa înaintată, un orator foarte apreciat, „amintirea nu poate să fie un scop în sine“. Istoricii se ocupă mult prea mult cu aspecte secundare. „Pe mine nu mă interesează ce a făcut secretara lui Hitler pe Obersalzberg“, a afirmat vorbitorul, pentru a sublinia critica sa la adresa unor istorici.

În acest stil Klaus von Dohnanyi a anlizat aseară (2 octombrie 2014) timp de o oră situaţia actuală din Germania, Europa şi din lume. Astfel de festivităţi cu caracter politic sunt foarte importante pentru oamenii tineri. Ingolstadt are multe licee şi o facultate cu peste 5000 de studenţi din lumea întreagă. Cei care au fost la această festivitate au putut simţi seriozitatea cu care acest politician se angajează pentru rezolvarea paşnică a conflictelor actuale din lume. Să sperăm că studenţii de azi care mâine vor duce destinele Germaniei şi a ţărilor din care provin îşi vor aduce aminte de tezele politice, enunţate în această seară dinaintea celei de-a 24-a serbări a Zilei Uniunii Germane (Tag der Deutschen Einheit). (Din păcate nu erau prea mulţi tineri în sală.)

Festivitatea a fost încadrată de un cvintet de jazz al liceului Reuchlin din Ingolstadt – formaţia jes!. Tinerii muzicieni puteau să fie nepoţii vorbitorului din această seară şi nici nu erau pe lume când s-a înfăptuit unirea celor două state germane.

Text şi fotografii: Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen