Samstag, 10. Juli 2010

60 de ani IG Metall la Ingolstadt

IG Metall (Sindicat Industrial Metal) este cel mai puternic sindicat din Germania, având circa 2.300.000 de membrii. Sindicatul nu se angajează numai pentru interesele muncitorilor din industria de metal (constructoare de maşini, de automobile, a metalurgiştilor etc.), ci şi pentru angajaţii din industria electrotehnică, cea textilă şi de îmbrăcăminte, lemn şi materiale plastice. Deja în anul 1878, pe timpul lui Bismarck, au luat fiinţă primele organizaţii muncitoreşti în Germania. Din ele s-au format sindicatele, care au crescut şi şi-au mărit influenţa paralel cu creşterea producţiei industriale, până la venirea la putere a naziştilor. Ei au desfiinţat toate sindicatele din Germania.

Abia după război au fost revitalizate structurile sindicale vechi, creindu-se în acelaşi timp şi sindicate noi. IG Metall a fost infiinţat în anul 1949. Secţia din Ingolstadt şi-a început activitatea un an mai târziu. Azi se sărbătoreşte în oraşul de pe Dunăre, sediul administrativ şi (încă) cel mai mare centru de producţie al concernului Audi AG, acest eveniment. În faţa Casei Sindicatelor s-a dat la ora zece - temperaturile se apropiau încet dar sigur nivelului de 30° Celsius - startul pentru o zi de informaţii şi discuţii.

Fotografie: Anton Delagiarmata
Johann Horn, primul mandatar al sectorului administartiv Ingolstadt - Schwabach, i-a salutat pe invitaţi şi a atacat ferm politica guvernului de la Berlin, reproşindui că n-ar fi învăţat nimic din criza financiară şi economică. Un sistem bazat pe radicalitatea pieţei nu este în stare să stăpânească situaţia actuală.

Urarea oraşului a fost transmisă de consilierul orăşenesc Konrad Ettl (CSU). El a subliniat că IG Metall este un "colaborator natural al oraşului", când este vorba de locuri de muncă. I-a lăudat pe sindicalişti că ar fi luptători pentru "dreptate socială", o afirmaţie primită cu aplauze din partea publicului prezent - într-un număr prea mic, după părerea mea, doar lucrează în intreprinderile din Ingolstadt şi împrejurimi peste 41.000 de membrii ai acestui sindicat.

Ultimul vorbitor a fost Jürgen Wechsler, primul mandatar al sindicatului IG Metall din landul Bavaria. El a vorbit despre unitatea germană, care nu trebuie să fie numai una teritorială, ci şi de conţinut. A atacat vehement practicile muncii de împrumut (Leiharbeit), care a început să predomine piaţa muncii din Germania. Aceşti muncitori primesc de regulă salarii mult mai mici, decât colegii lor cu contracte de muncă stabile, cu toate că fac aceeaşi muncă. În Germania trebuie respectat din nou principiul "salariu egal pentru muncă egală".

Toată zona de pietoni a oraşului a fost plină cu ştanduri de informaţii, unde sindicaliştii din diferitele intreprinderi şi-au prezentat munca. S-a putu vedea şi aici că sindicatele în general şi IG Metall în special prezintă un factor important în sistemul social-politic al Germaniei. Printre vizitatorii ştandurilor l-am zărit şi pe directorul pentru muncă şi a problemelor sociale al firmei Audi, Dr. Werner Widuckel.

La unul din ştanduri s-au prezentat şi sindicaliştii de la firma Temic. Această unitate industrială este parte a concernului Continental care se angajează de mult timp şi în România.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen