La 14 martie 2010 PERLENTAUCHER a împlinit frumoasa vârstă de 10 ani. Am putea spune că a supravieţuit perioada dificilă a bolilor de copii şi stă în pragul pubertăţii, fiindcă marile întrebări, sau mai bine zis, marile rivalităţi între cuvântul tipărit şi cel existând online nu sunt pe departe aplanate. Dimpotrivă, lupta între foiletonul clasic (ziare şi reviste) şi cel virtual (site-uri de cultură) a intrat într-o fază nouă, mai înverşunată, dar emanând totuşi impresia unei acceptări reciproce cu un oarecare caracter constructiv. Asta nu a fost întotdeauna aşa.
Prezenţa lui Thierry Chervel şi a Anjei Seeliger, doi dintre fondatorii portalului PERLENTAUCHER, în două runde de discuţii la Târgul de Carte de la Leipzig (18 - 21 martie 2010) este o dovadă a stadiului intelectual pe care l-au atins între timp unele site-uri literare germane.
Pe lângă activitatea de recenzare - câteodată e vorba doar de o singură propoziţie care indică drumul (linkul) spre articolul indicat - PERLENTAUCHER oferă amatorilor de cultură în general şi a celor de literatură în special şi alte servicii. Astfel se face o analiză săptămânală a celor mai importante magazine internaţionale ca de exemplu DER SPIEGEL, THE NEW YORKER, LE POINt etc. Sau se anunţă diferite emisiuni culturale a posturilor de televiziune.
Site-ul publică însă şi articole şi eseuri proprii, scrise de nume cunoscute ale vieţii culturale din Germania. Printre autori îi găsim pe Hilke Gerdes - a scris cartea România. Mai mult decât Dracula şi Valahia -, Jürgen Habermas, Imre Kertesz ş.a.
Portalul, cu actualmente patru colaborator angajaţi, îşi finanţează activitatea preponderent din reclamele editurilor cu programe literare.
Şi adversarii, criticii portalului de cultură şi literatură PERLENTAUCHER? Cei mai înverşunaţi sunt ziarele de mare tiraj SÜDDEUTSCHE ZEITUNG şi FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG. Motivele lor? Invidia şi frica de concuranţa tot mai puternică din Internet.
La mulţi ani PERLENTAUCHER!
Anton Delagiarmata
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen