Donnerstag, 6. Mai 2010

Cultura parlamentară în Bundestag

Vin de la lucru. Nevasta mi-a pregătit o cafea şi cornuleţe. Le savurez în faţa televizorului. Dezbateri în Bundestag, parlamentul Germaniei. Social-democraţii (SPD) au întrodus o moţiune simplă - germanii o numesc "Aktuelle Stunde", adică "oră actuală" - pe tema "Consecinţe din evaluarea fiscală". Mestec, înghit, mă uit, ascult şi mă mir.

Deja după primul vorbitor am impresia că sunt singurul care îi acordă o oarecare atenţie. Rândurile sunt aproape goale şi cei câţiva parlamentari prezenţi discută între ei. Trebuie să fie o situaţie foarte frustrantă pentru vorbitorii la microfon, mai ales pentru cei tineri. Un vorbitor creştin-democrat a spus la adresa blocului social-democrat - şi el destul de subţiat - că această moţiune n-ar avea nici un rost. Sub aceste auspicii - într-adevăr.

Dar nu era să rămână aşa. După "ora actuală" a urmat dezbaterea la o nuvelă legislativă, privind promovarea curentului solar. O temă destul de interesantă şi o dezbatere mai vie, la care a participat şi ministrul federal pentru mediul înconjurător Norbert Röttgen (CDU). Cearta s-a iscat în primul rând de iniţiativa legislativă a creştin-democraţilor, creştin-socialilor (CSU) şi a liberalilor (FDP) - deci partidele din coaliţia guvernamentală -, care vor să anuleze onorarea curentului solar. Până acum furnizorii mari de curent trebuiau să plătească producătorilor particulari de curent fotovoltaic, care întroduceau curentul produs pe acoperişurile caselor proprii în circuitele concernelor (RWE, E.on, Vattenfall ş.a.), o sumă stabilită prin lege.

Acum această retribuire să fie desfiinţată, prevede nuvela de lege discutată. Ecologiştii au vorbit despre "pierderea avantajului tehnologic" pe care îl deţini la ora actuală producătorii de elemente fotovoltaice din Germania. Ministrul Norbert Röttgen a replicat că de acum încolo vor fi ajutaţi financiar cei care folosesc curentul de pe propriul acoperiş şi pentru propria casă şi nu-l vor mai întroduce în circuitul concernelor. Asta nu va duce la o reducere a producţiei de elemente fotovoltaice, cum argumentează opoziţia, din care mai fac parte pe lângă partidul ecologist Die Grünen (Verzii) şi Partidul de Stânga şi SPD.

După dezbaterea acestei nuvele legislative a urmat votarea (vot secret) pentru modificarea legii. Deci partidele şi-au strâns batalioanele. Un moment foarte greu pentru ultima vorbitoare, doamna Maria Flachsbard de la CDU. Parlamentarii care veneau în grupe tot mai mari în sala plenară erau atât de gălăgioşi, încât doamna de la microfon trebuia aproape să ţipă pentru a se face auzită.

Rezultatul votului? Nu l-am aşteptat, fiindcă m-am enervat de atâta incultură în parlamentul german. Deci şi aici se găteşte numai cu apă, ceea ce nu înseamnă că trebuie să le urmeze şi alţii exemplul - în caz că la ei ar exista moravuri mai bune.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen