Samstag, 14. Januar 2012

Anunţare: „Spurensuche / În căutarea urmelor – Studiul moştenirii totalitarismului în Europa de Sud-Est“

Burse oferite de Fundaţia Robert Bosch în colaborare cu 
Literaturhaus Berlin şi Herta Müller     
                                  
În multe ţări est-europene, care pâna la sfârşitul anilor ’80 au fost guvernate de sisteme comuniste, trecutul recent nu a fost încă îndeajuns prelucrat, analizat şi discutat public. Acest lucru este valabil şi pentru regimurile anterioare autoritare, naţionaliste şi şoviniste. Din această cauză, în multe din aceste ţări perioade de pâna la 60 de ani sunt lăsate neacoperite din punct de vedere istoric, ori sunt descrise prin interpretări subiective, incomplete, false sau tendenţioase.

În următorii patru ani vor fi finanţate proiecte în România (2012/13), Bulgaria (2013), Serbia (2013/14) si Croaţia (2014/15). Proiectele trebuie să se ocupe de prelucrarea, analizarea şi prezentarea dictaturilor din aceste ţări. Pe an pot fi acordate câte două burse de cercetare. Fiecare bursă este dotată cu 12.000 €. Acordarea burselor va fi decisă de către un juriu independent, alcătuit din personalităţi competente. Din juriu fac parte şi specialişti din ţările participante. 

Ce poate fi finanţat?
Proiecte de cărţi, documentaţii cinematografice sau reportaje radio (de minim 60 de minute sau un serial echivalent) pot fi finanţate pauşal. Bursa va acoperi costurile zilnice, precum şi cele legate de cercetare, prelucrarea materialului, călătorii şi materiale de lucru. 

Termeni pentru înscrieri:  
pentru România31 ianuarie 2012
pentru Bulgaria – 30 noiembrie 2012
pentru Serbia – 30 noiembrie 2013
pentru Croaţia – 30 noiembrie 2014

Vă  rugăm să trimiteţi dosarele la adresa:
Literaturhaus Berlin
Fasanenstraße 23
10719 Berlin
Germania

Înscrierea ar trebui să conţină o bio-bibliografie, o scurtă descriere a proiectului şi o probă de lucru de cel mult 20 de pagini. Dorit este şi declaraţia de interes a unei edituri, a unui post de radio sau televiziune sau a unei firme de producţie. Toate materialele pot fi trimise prin poştă sau în format electronic.

Deciziile juriului vor fi făcute public în luna martie a fiecărui an. Nu se admit contestaţii. Keine Kommentare:

Kommentar posten