Freitag, 23. November 2012

Efectele benefice ale unei căsătorii


Se căsătoreşte sau nu, şi dacă da, când? Asta a fost una din întrebările esenţiale pe care şi le-au pus jurnaliştii din Ingolstadt în vara acestui an. Anturajul mirelui s-a prezentat în aceste zile deosebit de taciturn. Ceea ce nu a fost chiar uşor, vorbim doar de primarul oraşului de pe Dunăre, Alfred Lehmann. Şi într-adevăr, ceremonia de cununie a avut loc la oficiul stării civile din Ingolstadt, în sediul primăriei, fără prezenţa jurnaliştilor. În timp ce aceştia mai pândeau prin împrejurime, încercând să afle un grăunte de adevăr din zvonurile care circulau de câteva zile prin oraş, edilul municipal a anunţat pe Facebook efectuarea căsătoriei.

Aleasa sa a fost Christina, o ingineră specializată în ştiinţele circulaţiei rutiere, originară din orăşelul bănăţean Buziaş. Pentru amândoi este a doua căsnicie. Alfred Lehman are două fete din prima căsnicie, iar Christina o fată. Cu cât de secretă a fost ceremonia de cununie cu atât de veselă şi oarecum publică a fost nunta. Revistele de elită (Glanzzeitschriften) din oraş – Ingolstadt are mai multe de acest gen – au prezentat evenimentul în strălucirea cuvenită.

Între timp Christina Lehmann a devenit o veritabilă first lady a oraşului bavarez. Şi efectele acestei căsătorii bat până pe meleagurile bănăţene. Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a vizitat, în calitate de edil al oraşului de pe Bega, Ingolstadt, pe când Alfred Lehmann a vizitat Banatul, cu o delegaţie de politicieni comunali şi reprezantanţi ai şvabilor bănăţeni din oraş.

Acum se poate citi în săptămânalul INGOLSTÄDTER ANZEIGER (21 noiembrie 2012) despre fondarea unui „Cercul românesc de prieteni Ingolstadt”. Printre invitaţi s-a numărat şi Michael Fernbach, viceconsulul general român din München. Christina Lehmann, preşedinte adjunct al cercului, a primit oaspeţii. În cuvântarea sa a precizat că după 14 ani de şedere în Germania simte nevoia să se preocupe mai mult cu „rădăcinile ei”. Preşedintele organizaţiei este doamna Ramona Trufin. Cele două românce intenţionează să organizeze împreună cu membrii cercului „concerte, seri de folclor şi prezentări de piese de teatru”.

Bineînţeles că activităţile unui astfel de cerc cultural se pot coordona mult mai uşor cu sprijinul (moral, material?) al primarului unui oraş ca Ingolstadt, cel mai prosper ansamblu urban din Germania şi poate chiar din tot vestul Europei. Pentru Ingolstadt această iniţiativă poate să constituie doar o nouă îmbogăţire a vieţii culturale. 

Anton Delagiarmata


Keine Kommentare:

Kommentar posten