Montag, 9. September 2013

Luptă electorală în Germania

Mult timp aveai impresia că alegerile parlamentare, 22 septembrie, şi cele regionale din Bavaria (Landtagswahlen), 15 septembrie, nu-i interesează  de loc pe alegătorii germani. Un motiv ar putea fi vacanţa de vară, sau posăcia politică, mereu şi mereu discutată în presă, sau poate chiar mesajul politic atât al cancelarului, doamna Angela Merkel, cât şi al preşedintelui de miniştrii al Bavariei, Horst Seehofer, care prescurtat sună cam aşa: Nu ne trebuie altă guvernare că doar ne merge bine.

De fapt au dreptate, spune chiar şi opoziţia care însă se concentrează în lupta electorală pe aspectul diferenţelor sociale care, după părerea sa, se agravează în societatea germană. Şi aceste aspecte au reuşit într-adevăr să reanimeze lupta electorală în Germania şi mai ales în Bavaria. Un rol important au jucat şi mass-media, mai ales televiziunea, în acest proces de înviorare a luptei electorale.

Duelurile electorale televizate între Angela Merkel (CDU) şi Peer Steinbrück (SPD) – pentru alegerile parlamentare – ca şi între bavarezii Horst Seehofer (CSU) şi Christian Ude (SPD) au atras milioane de cetăţeni în faţa televizoarelor. Şi emisiunile cu şefii partidelor mai mici (FDP, Verzii, Partidul de Stânga, Alegătorii Liberi) au fost gustate de telespectatorii germani.

După părerea mea, o cauză importantă a creşterii interesului pentru politică constă în felul în care politicienii germani se prezintă în aceste zile în faţa camerelor de televiziune dar şi în pieţele oraşelor şi comunelor. Cu toate că dezbaterea politică este acerbă, temele fiind foarte variate şi soluţiile partidelor foarte diferite, predomină o atmosferă de respect reciproc între contrahenţi. (Mici excepţii care întăresc regula există bineînţeles şi în aceste două campanii electorale.)

Acest lucru se putea observa foarte bine şi la mitingul electoral al social-democraţilor bavarez (SPD) în Piaţa Primăriei din Ingolstadt, locul de baştină al şefului actual al landului Bavaria,  creştin-socialul (CSU) Horst Seehofer. Adversarul său pentru cea mai importantă funcţie politică în Bavaria este social-democratul (SPD) Christian Ude, de 20 de ani primarul capitalei bavareze, München. El a vorbit o oră la această manifestaţie electorală, atacând hotărât politica cabinetului Seehofer, prezentând un program de guvernare cu modificări mai ales pe plan social, fără a-l cruţa nici pe şeful cabinetului. Dar toate aceste atacuri s-au încadrat într-un limbaj politic fără jigniri personale şi chiar cu un umor fin, cu toate că şansele primarului münchenez de a deveni preşedinte de miniştrii sunt minimale.

Această atmosferă, constatată şi comentată de marea majoritate a comentatorilor din mass-media, ar putea fi un motiv pentru interesul crescând al cetăţenilor în actuala competiţie electorală. Rămâne de văzut dacă acest interes public se va valoriza şi într-o prezenţă corespunzătoare la urne. La mesele din piaţa primăriei Ingolstadt îl ascultau pe Christian Ude în marea lor majoritate oameni de vârstă medie şi pensionari. (Cotidianul DONAUKURIER scrie de 700 de participanţi la această întrunire electorală. Eu nu cred că au fost mai mult de 400.) Tineretul stătea în acelaşi timp pe plaja Dunării, la numai 1 km distanţă. Dar la 15 şi 22 septembrie timpul de plajă a trecut. Şi poate până atunci şi tinerii cu drept de vot au realizat că trăiesc într-o ţară democratică şi sunt uzufructuarii unei ordini sociale care trebuie apărată zi de zi – prin votul liber al cetăţenilor ei. Abstinenţa politică a tineretului este generată şi de formatele greşite ale emisiunilor electorale, crede săptămânalul DIE ZEIT. Acestea ar fi realizate mai mult după gustul generaţiei de peste 40 de ani. Şi nici candidaţii importanţi nu sunt chiar tineri. Majoritatea lor aparţine generaţiei 60.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen