Mittwoch, 23. Juli 2014

Das Lachen bleibt dir im Hals stecken

Foto: Delagiarmata
Ingolstadt din Germania şi Kragujevac / Crăguiova din Serbia sunt oraşe parteneri. Asta implică şi un schimb bogat de activităţi culturale.

Crăguiova are un petec negru în istoria sa care are de-a face cu ocupaţia germană în cel de-al doilea război mondial. La 21 octombrie 1941 trupe germane au executat peste 2300 de locuitori ai oraşului, printre care 300 de elevi şi 18 dascăli. În memoria acestei crime cumplite, oraşul sârb a creat cu ani în urmă un Concurs de caricaturi antirăzboinice. În cadrul acestui concurs internaţional oraşul Ingolstadt decernează începând din anul 2005 şi un Premiu al oraşului Ingolstadt. Anul trecut premiul germanilor a fost câştigat de caricaturistul sârb Muhamed Djerlek Max.

Anul acesta partenerii din Crăguiova au adus o expoziţie de caricaturi la Ingolstadt. Artişti din diferite ţări europene sunt prezenţi cu câte o lucrare pe cele două panouri de expoziţie din sala de primire a primăriei oraşului de pe Dunăre. 

Colaj: Delagiarmata
Şi patru caricaturi desenate de artişti români pot fi admirate: Chiorean Cornel-Marin (mijloc), Mihai Ignat (sus), Nicolae Lengher (dreapta) şi Doru Axinte (stânga). Privind aceste lucrări cu vădit caracter antirăzboinic, nu numai cele ale românilor, îţi vine într-adevăr să zâmbeşti ici colo. Dar de cele mai multe ori râsul îţi rămâne înţepenit în gât, cum spune neamţul: Das Lachen bleibt dir im Hals stecken.

Foto: Delagiarmata


Expoziţia mai poate fi vizitată până la 26 iulie 2014, la orele de program ale primăriei.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen