Montag, 4. Juni 2018

Zimbri bavarezi în Carpați

Fratele mai mic al bizonului american este zimbrul. Ceea ce îi diferă pe cele două animale este printre altele și mediatizarea dispariției lor ca specie. Pe cînd bizonul american a devenit prin decimarea sa necruțătoare în același timp simbol al dispariției populației indiene din America de Nord, zimbrul a dispărut treptat prin vânătoare excesivă din pădurile europene, fără șansa de a deveni o caracteristică pentru o perioadă istorică anume.

După afirmațiile lui Florin Arjocu, fondatorul portalului Drum liber - Vezi România cu alți ochi, „ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în 1762“, iar în revista sibiană VERHANDLUNGEN UND MITTEILUNGEN DES SIEBNEBÜRGISCHEN VEREINS FÜR NATURWISSENSCHAFT, Nr. 1-3, din 1916, se poate citi într-un studiu amplu de Dr. B Syalaz că în Transilvania „ultimul bison europaeus (zimbru)“ și-ar fi petrecut ultimii ani de viață în grădina zoologică din Schönbrunn / Viena, unde a murit în anul 1809. Acest zimbru cu numele Miska a devenit legendar. Se știe că în secolul XVIII în Transilvania au fost prinși mai mulți zimbri și ulterior duși în renumitele și laolaltă groaznicele teatre de vânătoare cu hăituitori din Budapesta și Viena, unde, spre deliciul spectatorilor, trebuiau să lupte cu o haită de câini de vânătoare.
Zimbru în zona de agrement
Baggersee din Ingolstadt

Foto: Anton Delagiarmata

Acum, după aproximativ 200 de ani, exportul est-vest de zimbri s-a transformat într-un export vest-est. Diferența dintre cele două schimbări ale spațiilor de viață este totuși esențială: pe când zimbrii din Carpați au fost transportați într-o captivitate (de multe ori chinuitoare) pe viață, astăzi transporturi cu zimbri pleacă din Germania cu destinația România, pentru un program de repopulare în libertate a unor zone carpatice cu aceste animale. Cotidianul DONAUKURIER din orașul bavarez Ingolstadt a publicat în 9 mai 2018 un articol sub titlul În drum spre libertate -   Cinci zimbri din Donaumoos și-au început ieri drumul în munții Carpați.

Acest proiect a fost inițiat de organizațiile World Wide Fund for Nature (WWF) și Rewilding Europe. Este prevăzut ca până în anul 2025 în Carpații de Sud să trăiască în libertate 500 de zimbri. După anul 1927 zimbrii dispăruseră din zonele împădurite ale Europei. Doar 12 exemplare au constituit baza pentru o renaștere a zimbrilor, se poate citi în articolul din DONAUKURIER. Astăzi trăiesc deja în jur de 4500 de exemplare în Europa. 34 dintre ele au constituit până acum o turmă care trăiește într-un teren amenajat în apropiere de Ingolstadt.  Acum turma s-a micșorat pentru procesul de revitalizare a unei specii aproape dispărută. Din păcate nu se precizează în articolul din ziarul german unde anume au fost transpotați zimbrii bavarezi (localitate sau regiune). Oricum, dacă animalele vor fi botezate în România, o tradiție de care amintește și Florin Arjocu în lucrarea sa, numele lor probabil că nu vor începe cu RO ci cu GE.
Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen