Dienstag, 11. Mai 2010

Un lebervurst ofensat

Nemţii cunosc locuţiunea "beleidigte Leberwurst", adică "lebervurst ofensat", pentru un om care se retrage frustrat dintr-un motiv sau altul. Exact aşa s-a comportat duminică seara Jürgen Rüttgers, preşedintele de miniştrii al landului Renania-de-Nord-Vestfalia. La tradiţionala masă rotundă a liderilor celor mai importante partide care au candidat pentru un nou parlament Jürgen Rüttgers care este şi preşedintele creştin-democraţilor din Renania-de-Nord-Vestfalia şi din nou candidatul acestui partid pentru postul de premier al landului a strălucit prin absenţă, fiind reprezentat de Armin Laschet (CDU).

Cu două ore înainte, posturile de televiziune anunţaseră cea mai spectaculoasă înfrângere a creştin-democraţilor din acest land din istoria Republicii Federale Germania. Pierduseră peste 10%, în comparaţie cu alegerile de acum cinci ani, şi social-democraţii erau temporar chiar în frunte. Noaptea, după numărarea tuturor voturilor, rezultatul final al alegerilor 2010 pentru parlamentul Renaniei-de-Nord-Vestfalia era următorul: CDU 34,6% - 67 de mandate, SPD 34,5 % - tot 67 de mandate, GRÜNE (partidul ecologist) 12,1% - 23 de mandate, FDP (liberalii) 6,7% - 13 mandate şi LINKE (partidul de stânga) 5,6% - 11 mandate. Pentru stabilirea unui guvern oarecum stabil sunt necesare 91 de locuri în parlament. Deci, vom asista la tratative interesante pentru formarea unei coaliţii parlamentare, dar şi la o luptă acerbă pentru postul de premier.

Şi asta mai ales datorită domnului Rüttgers, care iată că a apărut deodată din scufundare, anunţând că vrea să rămână premier şi să conducă tratativele pentru partidul său. Aşa ar suna sarcina primită de la consiliul de conducere al CDU-ului din Renania-de-Nord-Vestfalia. Doar a primit partidul său 6000 de voturi mai multe decât SPD-ul. Bazându-se însă pe acelaşi număr de mandate, Hannelore Kraft, candidata principală a social-democraţilor, se consideră câştigătoarea alegerilor şi vrea să ocupe şi ea postul de premier şi să formeze un guvern stabil.

Pe locuitorii landului german cu cea mai mare populaţie - aproape 18 milioane de locuitori - îi aşteaptă deci zile, săptămâni şi poate chiar luni de frământări politice interesante. Şi nu este exclus ca până la urmă să se trezească cu "un lebervurst ofensat" pe postul de Ministerpräsident - preşedinte de miniştrii (premier).


Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen