Dienstag, 11. Juni 2013

Problema Cummins în şedinţa Consiliului Local Ingolstadt / Bavaria / Germania

În timp ce craiovenii se bucură de planurile de expansiune a concernului american Cummins muncitorii din filiala germană a concernului, Cummins Generator Technoogies Germany GmbH, luptă pentru locurile lor de muncă. Fabrica de generatoare din Ingolstadt aparţine din anul 2006 de concernul Cummins Inc., cu centrala în Anglia. De când vânzările de generatoare stagnează americanii încearcă să rezolve problema cu măsuri de restructurări, mai ales în ţări cu salarii ridicate, ca de exemplu Germania. Componente de producţie din Ingolstadt au fost mutate în uzina din Craiova, fosta Electroputere, acum Cummins Generator Technologies Romania (din 1999).


Firma Cummins la Ingolstadt
Din cei 340 (anul 2008) de angajaţi ai firmei au rămas doar 275. Acum conducerea vrea să desfiinţeze alte 86 de locuri de muncă. Convorbirile între conducerea întreprinderii şi sindicatul IG Metall stagnează. Angajaţii reacţionează cu garde de somaţii (Mahnwachen). În ultimele zile conflictul a căpătat dimensiuni politice. Partidul de Stânga a reproşat celorlalte partide din Consiliul Local Ingolstadt că nu s-ar interesa de problemele muncitorilor periclitaţi de măsurile de reducere a personalului de la Cummins. 


Şedinţa Consiliului Local Ingolstadt
6 iunie 2013
Foto: Delagiarmata
Creştin-democraţii (CSU) şi social-democraţii (SPD) au reacţionat cu moţiuni. În ultima şedinţă publică a Consiliului Local (6 iunie 2013) problema a ocupat primul loc pe ordinea de zi. Consiliul a adoptat în unanimitate (şase partide) – un caz destul de rar – o hotărâre conform căreia se vor stabili contacte - prin însuşi persoana primarului - cu conducerea întreprinderii, pentru a reactiva discuţiile între reprezentanţii muncitorilor şi managementul. Şeful fracţiunii SPD, Achim Werner, a dat însă de înţeles că posibilităţile politice în astfel de conflicte sunt foarte restrânse. El a amintit de un caz asemănător din anii trecuţi. Atunci concernul Audi a preluat muncitori cu o calificare corespunzătoare de la o firmă care a făcut la rândul ei restructurări. Ştiu că politicianul social-democrat are dreptate, nu numai fiindcă domnia sa a fost în acei ani funcţionar al sindicatului în această întreprindere, ci fiindcă eu însumi am ajuns prin acest procedeu în anul 1985 la Audi.

Acum toate speranţele se bazează pe intervenţia primarului principal (Ingolstadt are trei primari), Alfred Lehmann (CSU), un mediator foarte talentat, cu multă experienţă. Ar fi de dorit ca intervenţia deputatului Thomas Thöne să nu se adeverească: „Până la urmă tot americanii decid.” În orice caz, asistăm la una din nenumăratele tragedii ale fenomenului globalizării – bucurie pe de o parte şi tristeţe de partea cealaltă.

Aseară primarul principal al oraşului de pe Dunăre, Alfred Lehmann, a declarat într-o conferinţă de presă că nu va candida din nou pentru postul de primar la alegerile comunale din anul viitor. Un semn de bun augur pentru soarta muncitorilor de la Cummins arată altfel.

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen