Donnerstag, 18. Juli 2013

Spectacole open air la Ingolstadt / Bavaria / Germania

Serbarea populară (Volksfest) e una, serbarea cetăţenească (Bürgerfest) e cu totul altceva - cel puţin în oraşul bavarez Ingolstadt. Serbarea populară se ţine în fiecare an şi se caracterizează printr-un marş al asociaţiilor – se spune că Germania ar fi ţara asociaţiilor şi a cluburilor -, corturi imense şi o ofertă diversificată de aparate de distracţie. Spectacolul durează o săptămână sau chiar mai mult. Cadrul sonor este asigurat de fanfare şi formaţii de muzică populară şi uşoară cu un repertoriu în stilul manelelor. Foarte mulţi vizitatori poartă costume populare.

La Ingolstadt serbarea cetăţenească se organizează numai din doi în doi ani, fiind de sorginte mult mai recentă decât serbarea populară, veche de sute de ani. Locul desfăşurării este chiar centrul oraşului. Pe scene de diferite mărimi se prezintă formaţii artistice de o varietate uimitoare. Artişti profesionişti şi amatori – nu rareori de o expresivitate artistică demnă de admirat – se perindă timp de trei zile pe diferitele pieţe din „city”. Tradiţia populară nu joacă aici nici un rol. Oamenii se îmbracă lejer, potrivit timpului de vară. Cel mai mult diferă muzica.

La serbarea cetăţenească de la sfârşitul săptămânii trecute (12 – 14 iulie 2013) melomanii puteau să savureze cele mai diferite genuri muzicale de la muzică de fanfară până la rock, pop, soul, cover, oldie, rock'n roll, funk rock, electro classic sau jazz (Video pe YouTube). Şi – o noutate pentru această serbare – timpul a ţinut, oferind locuitorilor de pe malul Dunării trei zile de voie bună cu multă muzică şi soare. Ziarul locul DONAUKURIER scrie de un număr de spectatori variind între 70.000 şi 100.000. Nu le-a numărat nimeni şi nici bilete de intrare nu s-au vândut în străzile oraşului vechi.

Totuşi a avut loc şi un spectacol la care nu puteai intra fără un bilet de intrare. Şi acesta trebuia să ţi-l procuri cu luni în urmă. În sala festivă a teatrului orăşenesc a concertat marele violonist David Garrett – un adevărat star de renume mondial care cîntă deopotrivă muzică clasică şi muzică modernă. El a interpretat concertul pt. vioară şi orchestră în re-major op. 77 de Johannes Brahms (1833 – 1897). Criticul cotidianului DONAUKURIER, Jesko Schulze-Reimpell, a avut numai vorbe de admiraţie pentru felul în care Garrett a interpretat „unul dintre cele mai casante, greu accesibile şi lungi concerte pt. vioară din istoria muzicii”. Asfel şi muzica clasică a făcut parte din imensa ofertă muzicală a serbării cetăţeneşti din Ingolstadt.

Cu această serbare orăşenească a început o serie de manifestaţii open air care vor avea loc şi anul acesta în oraşul de pe malul Dunării. Concertele open air au devenit o tradiţie foarte custată de publicul meloman, nu numai la Ingolstadt, ci în toată Germania. În multe centre culturale ale ţării au loc festivaluri muzicale. Astfel Ingolstadt găzduieşte de ani de zile festivalul muzical Audi Sommerkonzerte, în cadrul căruia concertează orchestre şi solişti de renume mondial. David Garrett a fost acompaniat de Orchestra Sinfonica di Milano sub bagheta lui John Axelrod.

Filarmonia de suflători Audi
Dirijor.: Christian Lombardi
Foto: Delagiarmata
Seria de manifestaţii continuă cu două concerte open air în Parcul Klenze, situat chiar pe malul Dunării, cu Filarmonia de suflători Audi, dirijată de Christian Lombardi – cu piese de Strauss, Rossini, Verdi, Bizet şi Beethoven – (19 iulie 2013, ora 20:30) şi Orchestra georgiană de cameră Ingolstadt, dirijor Lavard Skou Larsen, - cu opere de D’avila, Villa-Lobos, Carillo, Ginastera şi Ybaceta – (20 iulie 2013, ora 20:30).

Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen