Montag, 20. Mai 2019

Doi trompetiști originari din România pe scena politică germană

Mă uit în aceste zile premergătoare alegerilor europarlamentare mai des la emisiunile politice ale posturilor de televiziune germane și române. O diferență dintre dezbaterile la cele două televiziuni naționale bate la ochi. Nemții discută - câteodată și foarte controversat - în timp ce românii se ceartă - întotdeauna foarte controversat, ba chiar cu avalanșe de ură și dispreț. (Bineînțeles că există în ambele cazuri și excepții care confirmă regulile.)

Trompetistul, compozitorul și dirijorul
Mathias Loris (cu instrument)
Proveniența fotografiei: 
https://www.banater-schwaben.org/nachrichten/
kultur/details/901-neue-cd-aus-der-jugendzeit/
Sași transilvăneni și șvab bănățeni sunt mulți care se angajează pe plan politic în diverse partide din Germania, unul dintre ei fiind trompetistul Mathias Loris, originar din comuna bănățeană Giarmata, fost profesor la liceul de muzică Ion Vidu din Timișoara. Dar există în Germania și politicieni germani de naționalitate română socializați în sistemul politic german. Nu vorbesc aici de nemți emigrați din România, ci de români get-beget.

Un român care va candida la 26 mai 2019 pentru un post politic este tot de meserie trompetist. Este vorba de Octavian Ursu din orașul german Görlitz, până la unificarea Germaniei în anul 1990 oraș de graniță cu Polonia, ba mai mult, un oraș împărțit de râul Neiße într-o parte germană și una poloneză, pe nume Zgorzelec.

În multe comune și orașe de pe întregul teritoriu al Germaniei vor avea loc la 26 mai alegeri comunale paralel cu alegerile europarlamentare. Pe când trompetistul de 68 de ani Mathias Loris vrea să-și păstreze doar mandatul de consilier orășenesc în orășelul Osthofen din landul Renania-Palatină (Rheinland Pfalz), mandat pe care îl deține de mulți ani de zile, trompetistul Octavian Ursu, 51 de ani,  vrea să devină chiar primar principal în orașul de pe Neiße din landul Saxonia (Sachsen).

Octavian Ursu în concert
Proveniența fotografiei: 
https://www.octavian-ursu.de/index.html
Cine crede acum că vorbim în cazul Ursu de un începător pe parchetul politic german se înșeală. Muzicianul care a venit după căderea clanului Ceaușescu din București la Görlitz a primit la teatrul din oraș postul de trompetist-solo, s-a îndrăgostit și a rămas. Și s-a angajat pe plan politic: este consilier orășenesc și din anul 2014 membru în parlamentul Saxoniei. Deci dintr-un muzician român a devenit de mult un politician german – și unul cu calificative câtuși de puțin neglijabile. Într-o emisiune al postului de radio DEUTSCHLANDFUNK din 16 mai comentatorul a folosit calificativul: „Ursu liebt die leisen Töne. – Ursu iubește tonurile încete.

Orice muzician, și mai ales suflător, știe cît de greu este să cânți piano dar în același timp și cu o expresivitate plăcută pentru publicul meloman. Transpus pe planul politic, s-ar putea spune că mulți știu să țipe, dar multitudinea convingerilor se coagulează prin intermediul tonului moderat. Să sperăm că trompetiștii Mathias Loris și Octovian Ursu - ambii politicieni creștini-democrați - vor găsi și de data aceasta tonul potrivit, piano sau mezoforte, dar decis și convingător. Angajamentul lor capătă prin dublicitatea alegerilor din 26 mai atât o dimensiune locală cît și una europeană, prima privind patria lor actuală și cea de-a doua avânt repercusiuni și asupra țării lor natale, România.

Anton Delagiarmata

1 Kommentar:

  1. Rezultate - I

    Alegerile comunale din Osthofen au fost câștigate de SPD. Creștini-democrații au ocupat locul 2, primind astfel 5 mandate în consiliul orășenesc. Mathias Loris a primit 1131 de voturi, ocupând locul 4 pe lista CDU, ceea ce îi asigură un nou mandat de consilier orășenesc la Osthofen. Primul loc pe lista CDU este ocupat de Siegrid Loris, fiica lui Mathias Loris, născută la Giarmata, Jud Timiș & România. Siegrid Loris avea vârsta de 5 ani când familia Loris a emigrat în Germania. Și ea cântă la un instrument de suflat, la clarinet.

    La alegerile pt. postul de primar în orașul Görlitz primul loc a fost cucerit de Sebastian Wippel de la Alternativa pt. Germania (AfD) cu 9710 de voturi (36,4 %). Locul 2 a revenit lui Octavian Ursu (CDU) cu 8077 de voturi primite (30,3 %). Într-o alegere decisivă electoratul din Görlitz va putea să aleagă la 16 iunie 2019 între cei doi politicieni, rămași în cursa pentru postul de primar.

    AntwortenLöschen