Montag, 6. Juli 2020

Din nou alegeri la Ingolstadt


Ultimele alegeri din orașul german Ingolstadt au fost cele comunale din martie ale acestui an. De atunci orașul de pe Dunăre are un primar principal socialdemocrat – după 48 de ani și trei primari principal din lagărul creștin-socialilor - în persoana lui Christian Scharpf și un consiliu local de 50 de consilieri, provenind din zece (10) grupări politice. În această săptămână, de la 6 până la 12 iulie, se va alege la Ingolstadt un alt grémiu cu caracter orășenesc: Consiliul Migranților.

Acest consiliu este format din migranți și din consilieri orășenești și are menirea de a ușura procesul de integrare a migranților în societatea germană, însă fără a renunța la caracteristicile culturale ale fiecărei etnii. Ingolstadt are aproape 140.000 de locuitori, dintre care 45% sunt migranți. 35.000 de cetățeni au primit o înștiințare cu care se pot prezenta în una din cele patru secții de votare din oraș.

Consiliul Migranților se compune dintr-un președinte și 16 membri aleși. Cele două partide cu cei mai mulți consilieri în Consiliul Local trimit fiecare doi membri și celelalte formațiuni politice câte un membru în acest sfat al migranților. Alte organizații cu câte un reprezentant în acest consiliu al cetățenilor de alte etnii decât cea germană sunt: Direcția Învățământului, Oficiul de Plasare a Brațelor de Muncă (Jobcenter) și Oficiul de Egalitate între Femei și Bărbați. Pe lângă aceștia mai pot fi cooptați cel mult 9 membri provenind din diferite organizații sociale sau bisericești, dintre care doi trebuie să vină din rândul emigranților de etnie germană (Aussiedler), cum ar fi de exemplu șvabii bănățeni sau sașii transilvăneni. (În perioada legislativă anterioară, 2014 – 2020, organizațiile acestor etnii nu au trimis însă nici un reprezentant în Consiliul Migranților.) Se poate vedea deci că este vorba de un organism social-politic destul de mare.

Statisticele arată că din cei 62.500 de migranți 34.000 sunt „germani cu origine de migrant“ iar 28.500 sunt considerațistrăini“. (Data evaluării: 31 decembrie 2019). În Ingolstadt trăiesc la ora actuală 7847 de persoane originare din România, dintre care 2868 posedă cetățenia română. Drept de vot au numai persoanele cu cel puțin o cetățenie străină. Asta înseamnă că sașii și șvabii din Ingolstadt pot vota doar dacă nu au renunțat la cetățenia română. (Mulți au făcut-o pe timpul regimului comunist.)

Cetățenii cu rădăcini românești din Ingolstadt sunt reprezentați în actualul Consiliu al Migranților de Cristina Seger. Angajata primăriei trăiește de 30 de ani la Ingolstadt și se angajează în multe organizații sociale din oraș. Printre altele conduce și Cercul Români de Prieteni Ingolstadt. S-a născut la Agnita în Transilvania și candidează și de data asta pentru un loc în Consiliul Migranților.

Anul acesta și-au depus candidatura pentru cele 16 locuri de consilieri 42 de persoane, 24 de femei și 18 bărbați. Cu dublă cetățenie s-au înscris pe lista candidaților 18 persoane. Ceilalți 24 de candidați dețin următoarele cetățenii (fără cetățenia germană): bozneacă (1), chinezească (1), ecuadoriană (1), grecească (3), italiană (4), jordaniană (1), poloneză (2), rusă (1), turcă (8), tunesiană (1) și română (1). Candidata cu cetățenia română este Daniela Muha. Interesant la aceste alegeri este faptul că cele două românce nu trebuie să concureze pentru un mandat de consilieră minoritară. Fiecare alegător are două voturi distincte. Deci poate s-o aleagă atât pe Cristina Seger cât și pe Daniela Muha. (Dar atenție! Unei singure candidate nu se pot da două voturi, cum se poate de exemplu la alegerile locale din Bavaria. Acolo există posibilitatea de a „panașa și cumula” voturi. Aici poți să faci doar câte un semn în dreapta a doi candidați.) Succes!

Anton Delagiarmata

PS: Numai 5,57% dintre cetățenii cu drept de vot au ales noul Consiliu al Migranților din Ingolstadt. Dintre cei 16 membri aleși se numără și Cristina Seeger (la al doilea mandat) cu 107 de voturi și Daniela Muha cu 99 de voturi. Angajamentul lor dă dovadă de o lăudabilă ținută civică. Felicitări!

Ingolstadt, 15.07.2020
Anton Delagiarmata

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen